donderdag 8 oktober 2015

hoe begin je met je eigen geldplan

Na de feestdagen begin ik: ik stop met roken/drinken/snoepen, ik ga drie keer per week hardlopen, gezonder eten, tien kilo afvallen, eerder naar bed en minder uitstellen.... Zie je hierin een successtory? Vast niet! Alles tegelijk, en van alles teveel. En dit zijn nog dingen die je graag wilt toch? Iedereen wil graag gezond leven, een aantrekkelijk figuur hebben en enthousiast en positief door het leven gaan, met een vrolijke glimlach. Maar wie wil er met zijn geldzaken bezig? BORING!

Een financieel plan bestaat uit een drietal onderdelen, de cashflow ( het geld dat er inkomt en uitgaat) je risicobeheer -wat als ik werkloos of arbeidsongeschikt raak, kom te overlijden? Je toekomstplannen, vaak het stukje waarvan je denkt dat dát nou een plan is, sparen voor je pensioen, verre reizen... Teveel en alles tegelijk, en dan ook nog veel tijd en moeite om zoiets saais op te stellen en dan nog volhouden. Dat wordt niks, ik beloof het je. Minder dan 5% van alle diëten heeft succes, het probleem van elk fitness centrum is het verloop, extra vroeg opstaan voor hardlopen doe je drie keer. (ik twee keer)

Laat ik aannemen dat je nu niks doet wat op een financieel plan, inzicht in je inkomsten en uitgaven, doelen voor de toekomst, of het in kaart brengen van risico's lijkt. Oftewel, de pinpas functioneert, het salaris komt binnen en het loopt allemaal wel ongeveer zo'n beetje. Waarom zou je dan met geldzaken bezig. Behalve met een goedkope autoverzekering, want dat lijkt gezien de reclame wel het belangrijkste. Voor je besluit als consument om "iets" aan je geldzaken te doen, vraag jezelf dan af waar voor JOU de jeuk zit. Niet die van je partner, omgeving of wat "hoort", dat is geen motivatie.

Als jij elke maand redelijk uitkomt met je geld, niet in je directe omgeving wordt geconfronteerd met mensen die financieel een knal voor hun harses krijgen, en je voor een termijn van meer dan vijf jaar een volgeling bent van goeroe de Vogel Struys  (kop in het zand) en dat zien we dan wel weer heb je misschien helemaal geen jeuk. 

Mag ik even kietelen?

Is het voor jou vervelend dat je eind van de maand steeds een beetje krap zit? Lukt het je niet om een lening nou eens echt af te lossen? Heb je bijna elke maand zogenaamd onverwachte uitgaven?  Dan begin je daarmee.

Heb je een gezin? En geen flauw idee wat er met dat gezin gebeurt als een van de ouders overlijdt? Zelden kon een groter probleem met minder geld opgelost, begin dan daar.

Heb je het gevoel dat het op termijn niet echt lekker zit met je hypotheek? Nog zo'n ouwe woekerpolis? Wel heel veel aflossingsvrijheid blijheid hypotheek?

Een lening lopen, roodstaan op je betaalrekening  en wat online  geshopt op afbetaling? Wat is je gevoel daarbij?

Begin ergens en begin klein....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten